Wednesday, June 22, 2011

Qasidah Solatun Bissalami Mubini

.: Qasidah Solatun Bissalami Mubiini :.



 
Solaatun bissalaamil mubiini

Linuqthotitta 3yiini yaa ghoroomii.

Nabiyyun kaana ashlattakwiini ** min ahdi kun fayakun yaa ghoroomi.

Ayyaa man jaa anaa haqqon nadziiri ** mughiitsan musbilaan subularrosyaadi.

Rasulullaahi yaa dhoowiljabiini ** wa yaa man jaa a bil haqqil mubiini.

Sholaatullam tazal tutlaa alayka mi thoorin nasiimi tuhdaa ilayka.

Aku Driver Bas Je ~

Amaran!!!  Cerpen ini mengandungi bahasa campuran dan tidak mengikut spesifikasi Bahasa Melayu~ Juga tidak kena mengena antara yang masih hidup ataupun yang sudah pergi meninggalkan kita~

p.s : Di salin dari mana pun dah lupa dah..  Selamat membaca~

******************************************************

Kerana tersangat muak ngan study kat universiti, aku ambik keputusan untuk break kejap - study leave. Aku pun x tahu untuk berapa lama.

 Pengajian aku masih berbaki setahun. Bukan dah malas belajar. Tapi aku betul-betul nak lari kejap.. Release tension, recharge balik semangat untuk belajar. Result yang semester latest memang teruk tahap gaban, takyah citer ah.. Bila aku bagitau mak aku, dia melenting la ape lagi. Maunye beliau x marah.. Tapi melihatkan aku ni memang dah nekad, mak akhirnya mengalah gak.

 Jadi bermula la hidup aku untuk buat sesuatu yang jauh dari study, jauh dari senibina.. Aku balik kampung. Sebenarnya aku nak lalui balik kehidupan masa zaman sekolah dulu.. Tapi ape aku bleh buat??
 Mula-mula ingat nak keje kat supermarket, tapi aku ni jenis cepat boring.. Pusing satu supermarket 2 3 kali pun dah rasa boring. Hoho. Nak keje kat pam minyak lak skarang dah tade, sume layan diri. Jadi pelukis jalanan, tak cukup konfiden lagi.. Ishk ishk ishk.

 Lepas seminggu blur-blur kat rumah, last-last aku gi mintak keje jadi driver bas SKMK (bas henti-henti). Dulu zaman sekolah, selalu gak la aku balik naik bas.. Aku suka perhatikan pakcik driver, kiranya memang admire la keje driver bas nih. Tengok cam best je. Haha. Tambah-tambah bila tengok orang ucap "tima kasih pakcik.." kat driver tiap kali mereka turun.. Rasanya jadi driver bas ni dihargai gak la..  hehe. Jadi ape salahnya aku try. Hmm..

Tapi susah gak rupanya nak apply. Sebab aku tade pengalaman. Tapi kebetulan syarikat kekurangan driver, diorang kasi gak can aku temuduga. Lepas temuduga, alhamdulillah aku lepas. Pastu aku ambik ujian JPJ, alhamdulillah sekali je terus lepas. Jadik untuk permulaan ni, aku cuma bawak bas yang dah agak lama, dan route yang pendek je, dari Kampung Sabak ke bandar Kota Bharu - bas no. 8. Dalam masa yang sama gak, aku ulangkaji balik buku Matematik Tambahan. Sebab plan nak buat kelas tuisyen persendirian belah malam.. Sekali dua seminggu pun ok gak kalu ade yang berminat. Subjek feveret nih mase sekolah!

        Okeh, citer bas balik.. First time bawak bas, mak aih memang jakun & excited sangat! Hahaha. Senyum je manjang.. Hari first la bas aku hilang side mirror, sebab langgar bucu lampu isyarat. Adeh. Penumpang pun agaknye heran tengok aku ni muda-muda dah bawak bas.. Mesti dalam hati diorang cakap, “Siannye budak nih.. mesti ngaji x tinggi, terpakse bawak bas jek.” Ah lantak lah.

      Rupanye tak la menyeronokkan sangat bawak bas nih. Kadang-kadang aku terlajak stop skit, pun kene marah ngan penumpang. Kadang-kadang berenti awal sikit pon kene marah.. Biasa golongan makcik-makcik la yang camtu, takleh nak cakap ape la. Nanti dikatakan anak derhaka lak, menjawab orang tua. Hehe. Tadah telinga ajo lah!

            Masuk sebulan lebih aku jadik driver, suatu hari tu bas aku rosak. Tiba-tiba mati. Maklum la bas senior.. Penumpang lak penuh! Dah la hujan lebat sangat, Jadi aku tak dapat nak turun tengok enjin kat belakang nu ape yang rosak (macam la reti sangat). Aku just call pejabat je suruh hantar bas ganti.
                         
Dalam bas yang tade aircond tu, lama-kelamaan penumpang mula bising. Merungut-rungut.. Panas la sikit sebab tingkap tutup. Penumpang lak dok borak-borak sesama diorang je.. Kecik ati gak la aku, tade pun orang yang borak ngan aku. Mentang-mentang la driver bas buruk je. Aku pakai pun agak selekeh je. Takpelah.. Aku pun buat-buat la main henset, tulis mesej, padahal…

Tetiba ade sorang budak pompuan tegur, “dah lame ke bawak bas, bang?”. Tekezut punya pasal, terjatuh henset aku. “Err, baru gak la dik..".

Thursday, June 16, 2011

Internet Kena Block? Tak Boleh Muat Turun?

    Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga semuanya baik-baik belaka. Ana dengar dalam minggu lepas, Streamyx Malaysia dan block macam-macam sharing server macam Mediafire, Rapidshare, Megaupload dan sebagainya. Agak dukacita sebenarnya, antara alasan utama kejadian internet-blocking ini berlaku adalah kerana dikatakan ianya melanggar undang-undang hakcipta @ copyright infringement. Namun begitu tidak pula disekat kebanyakan laman web porno yang dengan mudah sekali boleh dilayari oleh semua rakyat Malaysia dimana-mana sahaja. Kebetulan ana tidak berada didalam Malaysia, jadi agak terlewat sedikit tahu mengenai kejadian internet-blocking ini.

   Apapun, setiap masalah insyaallah ada jalan penyelesaiannya. Setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati. Alhamdulillah, ada cara untuk mengatasi internet-blocking ini. Disini ana sertakan bersama informasi yang boleh antum semua baca dan applikasikan kedalam komputer antum semua. 

p.s: maaf informasi dalam bahasa inggeris, agak sibuk belakangan ini. Translate sendiri ok..  >..<"

************************************************************************************

Guide to bypassing the Malaysian filesharing site filter
Follow this guide to be able to access websites like Megaupload and The Pirate Bay again.
If you have any problems or questions, feel free to join the IRC (chat) channel at irc.anonops.li 6667/+6669 #OpMalaysia.
If you do not have an IRC client installed (or don't know what IRC is) go to http://irc.lc/anonops/OpMalaysia/
SPREAD THIS GUIDE to fellow Malaysians on Facebook and Twitter!
LIST OF FREE DNS SERVERS AT THE END.
Changing DNS server settings on Microsoft Windows 7.
1. Go the Control Panel.
2. Click Network and Internet, then Network and Sharing Center, and click Change adapter settings.
3. Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
         To change the settings for an Ethernet connection, right-click Local Area Connection, and click Properties.
         To change the settings for a wireless connection, right-click Wireless Network Connection, and click Properties.
     If you are prompted for an administrator password or confirmation, type the password or provide confirmation.
4. Select the Networking tab. Under This connection uses the following items, click Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), and then click Properties.
5. Click Advanced and select the DNS tab. If there are any DNS server IP addresses listed there, write them down for future reference, and remove them from this window.
6. Click OK.
7. Select Use the following DNS server addresses. If there are any IP addresses listed in the Preferred DNS server or Alternate DNS server, write them down for future reference.
8. Replace those addresses with the IP addresses of the DNS servers (Google's public DNS servers are 8.8.8.8 and 8.8.4.4).
9. Restart the connection you selected in step 3.
10. Test that your setup is working correctly; see Testing your new settings below.
11. Repeat the procedure for additional network connections you want to change.
Mac OS X
DNS settings are specified in the Network window. 
Example: Changing DNS server settings on Mac OS 10.5
From the Apple menu, click System Preferences, then click Network. 
If the lock icon in the lower left-hand corner of the window is locked, click the icon to make changes, and when prompted to authenticate, enter your password.
Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
To change the settings for an Ethernet connection, select Built-In Ethernet, and click Advanced.
To change the settings for a wireless connection, select Airport, and click Advanced.
Select the DNS tab.
Click + to replace any listed addresses with, or add, the DNS' IP adresses at the top of the list. Google's public DNS' IP are 8.8.8.8 and 8.8.4.4
Click Apply and OK.
Test that your setup is working correctly; see Testing your new settings below.
Repeat the procedure for additional network connections you want to change.
Linux
In most modern Linux distributions, DNS settings are configured through Network Manager.
Example: Changing DNS server settings on Ubuntu
In the System menu, click Preferences, then click Network Connections.
Select the connection for which you want to configure Google Public DNS. For example:
To change the settings for an Ethernet connection, select the Wired tab, then select your network interface in the list. It is usually calledeth0.
To change the settings for a wireless connection, select the Wireless tab, then select the appropriate wireless network.
Click Edit, and in the window that appears, select the IPv4 Settings tab.
If the selected method is Automatic (DHCP), open the dropdown and select Automatic (DHCP) addresses only instead. If the method is set to something else, do not change it.
In the DNS servers field, enter the DNS IP addresses, separated by a space. (Google Public DNS IP addresses: 8.8.8.8 8.8.4.4).
Click Apply to save the change. If you are prompted for a password or confirmation, type the password or provide confirmation.
Test that your setup is working correctly; see Testing your new settings below.
Repeat the procedure for additional network connections you want to change.
If your distribution doesn't use Network Manager, your DNS settings are specified in /etc/resolv.conf.
Example: Changing DNS server settings on a Debian server
Edit /etc/resolv.conf:
sudo vi /etc/resolv.conf
If any nameserver lines appear, write down the IP addresses for future reference.
Replace the nameserver lines with, or add, the following lines:
nameserver 
nameserver 
Save and exit.
Restart any Internet clients you are using.
Test that your setup is working correctly; see Testing your new settings below.
Additionally, if you are using DHCP client software that overwrites the settings in /etc/resolv.conf, you will need to set up the client accordingly by editing the client's configuration file.
FREE DNS SERVERS:
=> Service provider: Google
Google public dns server IP address:
8.8.8.8
8.8.4.4
=> Service provider:Dnsadvantage
Dnsadvantage free dns server list:
156.154.70.1
156.154.71.1
=> Service provider:OpenDNS
OpenDNS free dns server list / IP address:
208.67.222.222
208.67.220.220
=> Service provider:Norton
Norton free dns server list / IP address:
198.153.192.1
198.153.194.1
=> Service provider: GTEI DNS (now Verizon)
Public Name server IP address:
4.2.2.1
4.2.2.2
4.2.2.3
4.2.2.4
4.2.2.5
4.2.2.6
=> Service provider: ScrubIt
Public dns server address:
67.138.54.100
207.225.209.66
Other anti-censorship DNS servers:
85.88.19.10 (German Xail.net) sehr schnell!
85.88.19.11 (German Xail.net)
87.118.100.175 (German Privacy Foundation e.V.)
94.75.228.28 (German Privacy Foundation e.V.)
62.141.58.13 (German Privacy Foundation e.V.)
85.25.251.254 (German Privacy Foundation e.V.) langsam!
85.214.73.63 (FoeBuD e.V.)
212.82.225.7 (ClaraNet)
212.82.226.212 (ClaraNet)
213.73.91.35 (Chaos Computer Club Berlin)
58.6.115.42 (OpenNIC, Australien)
58.6.115.43 (OpenNIC, Australien)
119.31.230.42 (OpenNIC, Australien)
200.252.98.162 (OpenNIC, Brasilien)
217.79.186.148 (OpenNIC, Deutschland)
82.229.244.191 (OpenNIC, Frankreich)
216.87.84.211 (OpenNIC, USA)
2002:d857:54d2:2:20e:2eff:fe63:d4a9 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f07:38b::1 (OpenNIC, IPv6 USA)
2001:470:1f10:c6::2 (OpenNIC, IPv6 USA)
66.244.95.20 (OpenNIC, USA)
204.152.184.76 (f.6to4-servers.net, ISC)
2001:4f8:0:2::14 (f.6to4-servers.net, IPv6, ISC)
194.150.168.168 (dns.as250.net; anycast DNS!)
80.237.196.2 (Erdgeist)
194.95.202.198 (UDK Berlin)
88.198.130.211 (Dataflash)
78.46.89.147 (ValiDOM)
129.206.100.126 (URZ Uni Heidelberg)
79.99.234.56 (justnet.ch, Schweiz)
208.67.220.220 (OpenDNS)
208.67.222.222 (OpenDNS)
156.154.70.22 (Comodo Secure DNS)
156.154.71.22 (Comodo Secure DNS)
85.25.149.144 (Freie DNS-Server)
87.106.37.196 (Freie DNS-Server)
8.8.8.8 (Google Public DNS)
8.8.4.4 (Google Public DNS)
88.198.24.111 (jali/CCCHB)
Selamat mencuba ~  From Nile with love <3 

Sumber : Rujuk sini <

Tips Perkahwinan Nukilan Ustaz Azhar Idrus


1. KETIKA  MENCARI  CALON
Janganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita. Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA  MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.

3. KETIKA  AKAD  NIKAH
Anda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah.

4. KETIKA   RESEPSI   PERNIKAHAN
Catat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa’kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do’a mereka.

5. KETIKA  MALAM  PERTAMA
Bersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.

6. SELAMA  MENEMPUH   HIDUP BERKELUARGA
Sedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.

7. KETIKA   RUMAH TANGGA   GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justru semakin erat berpegang tangan.

8. KETIKA   BELUM   MEMILIKI   ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA   TELAH   MEMILIKI   ANAK
Cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.

10. KETIKA   EKONOMI   KELUARGA   MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.

11 .KETIKA   EKONOMI   BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita.

12. KETIKA   ANDA   ADALAH   SUAMI
Boleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggungjawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.

13. KETIKA   ANDA   ADALAH   ISTERI
Tetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.

Pendakwah dan jurugambar berbakat :)
Facebook beliau: Rujuk Sini <


Tuesday, June 14, 2011

Sirah az-Zatiyah As-Syeikh Dr. Yusri Rushdi as-Sayyid Jabr al-Hasani


Nama penuh guru kita yang mulia ini ialah Yusri Rushdi as-Sayyid Jabr al-Hasani. Berpegang teguh dengan aqidah ahli sunnah wal jama'ah, bermazhab Syafi'ie, berpegang dengan tariqat as-Siddiqiyyah melalui susur galur tariqat as-Syazuli.  


Dilahirkan pada 25 Muharram 1374 H bersamaan 23 September 1954 M di Hayyu Raudhul Faraj, Kaherah. Beliau memulakan alam persekolahan di sekolah kerajaan sehinggalah menyambungkan pelajaran dalam bidang perubatan di Universiti Kaherah dan mendapat pangkat 'Jayyid Jiddan' pada Disember 1978. Kemudian beliau mendapat Ijazah Sarjana (M.A) dalam bidang 'Pembedahan Am dan Salur Darah (general surgery and vascular) juga dari Universiti Kaherah pada November 1983 dan beliau mendapat Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam 'Pembedahan Am' juga dari Universiti yang sama pada Mei 1991. Kemudian beliau meneruskan pengajian di bidang syariah (B.A) dalam kuliah Syariah wal Qanun, Universiti Al-Azhar pada tahun 1992 dan mendapat pangkat 'Jayyid Jiddan' pada tahun 1997.
Beliau mula menghafaz al-quran dengan riwayat Hafs 'an 'Asim semasa dalam pengajian di kulah perubatan melalui guru beliau Fadhilat as-Syeikh Abdul Hakim bin Abdul Salam Khatir (sekarang bertugas sebagai panel rujukan al-Quran al-kareem di Madinah) dan berjaya mengkhatamkannya secara hafazan pada tahun 1985. Guru al-Quran beliau yang lain ialah Syeikh Muhammad Adam, Syeikh Muhammad Badawi as-Sayyid yang bersambung sanad mereka dengan Rasulullah صلى الله عليه وعلى آله وسلَّم melalui Saidina Jibril alaihissalam dari Luh Mahfuz dari Allah سبحا نه وتعالى .

Beliau mempunyai ramai guru dalam disiplin ilmu agama, antaranya:

1. Syeikh Hafiz at-Tijani rahimahullah, beliau menghadiri pengajian kitab al-Muwatto' Imam Malik selama 2 tahun (1976-1978)

2. Syeikh Muhammad Najib al-Muti'ie rahimahullah (pelengkap kepada kitab al-Majmu' bisyarhil al-Muhazzab), beliau menghadiri pengajian Sahih al-Bukhari dan kitab-kitab fiqh Syafi'ie, beliau juga mendapat sanad hadis dan fiqh ketika pengajian di Asrama Rumah Melayu Abbasiah (ARMA).

3. Syeikh Abdullah as-Siddiq al-Ghumari al-Hasani rahimahullah, beliau menghadiri pengajian kitab as-Syamaa-il lit-Tirmizi, al-Muwatto' Imam Malik, al-Luma' fi Ilmi al-Usul yang dibacakan oleh Syeikh Dr Ali Jum'ah (Mufti Mesir sekarang). Beliau mengambil sanad tariqat as-Siddiqi ad-Darqawiyah as-Syazuliyyah dari gurunya ini.

4. Syeikh Ahmad al-Mursi an-Naqsyabandi rahimahullah, salah seorang dari ulama Al-Azhar. Beliau kerap menziarahinya dan mengambil banyak faedah darinya.

5. Syeikh Isma'il Sodiq al-Adawi rahimahullah, bekas imam besar Masjid Al-Azhar. Beliau menghadiri pengajian kitab al-Muwatto' dan tafsir sebahagian surah dari al-Quran. Beliau sentiasa bersama dengan gurunya ini untuk beberapa tahun dan sering bermusafir bersama ke pedalaman Mesir untuk ziarah para solihin. Beliau banyak mempelajari mengenai hakikat ilmu tasawuf darinya.

6. Fadhilat al-Ustaz ad-Duktur Nuruddin Ali Jum'ah hafizahullah (Mufti Mesir sekarang), juga sahabat seperguruan beliau dengan Syeikh Abdullah as-Siddiq al-Ghumari al-Hasani rahimahullah.  
Fadhilat al-Ustaz ad-Duktur Nuruddin Ali Jum'ah hafizahullah


7. Fadhilat al-Ustaz al-Imam Muhammad Zaki Ibrahim al-Husaini rahimahullah     
Fadhilat al-Ustaz al-Imam Muhammad Zaki Ibrahim al-Husaini rahimahullah     

8. Syeikh as-Sayyid Muhammad bin Alawi al-Maliki al-Hasani rahimahullah.    
Shaykh al-Sharif Al-Sayyid Muhammad al-Hasan ibn Alawi ibn Abbas ibn Abd al-Aziz al-Maliki al-Hasani al-'Idrisi al-Makki (1944–2004)


9. Syeikh Muhammad Ibrahim Abdul Baa'iets al-Husaini al-Kittani hafizahullah, muhaddis dan musnid Iskandariah.

10. Fadhilat al-Ustaz ad-Duktur Muhammad Rabi'e al-Jauhari hafizahullah (mantan Dekan Kuliah Usuluddin, Univ. al-Azhar).

11. Fadhilat as-Syeikh al-Habib Ali al-Jufri hafizahullah

Fadhilat as-Syeikh al-Habib Ali al-Jufri hafizahullah


12. Fadhilat al-Ustaz Hassan Osman hafizahullah.

dan ramai lagi guru-guru beliau.

Jawatan beliau sekarang ialah Penasihat dan Ketua Jabatan Pembedahan Am dan الأوعية الدموية di Hospital Ahmad Mahir at-Ta'limi, Kaherah. Beliau juga merupakan imam dan khatib di Masjid Al-Asyraf, Hayyu al-Muqattam.
"Semoga Allah memanjangkan umur beliau dan dikurniakan kesihatan yang baik serta diberkati segala amalan beliau."

Pengajian bersama beliau :

* selepas subuh setiap hari di Masjid al-Asyraf, kitab Sunan Abi Dawud [baru tamat]..sekarang disambung bacaan kitab Sunan an-Nasa'ie (jilid pertama)

* selepas subuh setiap hari di Masjid al-Asyraf, kitab Tuhfatul Ahwazi syarah Jami'e Tarmizi (Tamat)

* selepas solat Jumaat di Masjid al-Asyraf, kitab al-Muwatto' Imam Malik, as-Syamaa-il al-Muhammadiah dan Hikam ibnu 'Ato' illah as-Sakandari (Kitab Syamail Muhammadiyyah telah khatam- disambung dengan Kitab Khosoisul Kubra Imam as-Suyuti)

* setiap Sabtu jam 10.30 pagi di Masjid Al-Azhar as-Syarif, kitab Sahih al-Bukhari

* setiap Isnin selepas Maghrib di Masjid Al-Asyraf, kitab Hasyiah Baijuri (sekarang jilid dua)

* setiap hari (khusus di bulan Ramadhan), semasa rehat solat tarawih, kitab Bahjatun Nufus syarah Mukhtasor Sohih Bukhari libni Abi Jamrah rahimahullah (jilid 1)